Varza afumata cu pulpa de porc la cuptor

In virtutea plictiselii si in cinstea noului an 2014, vin si eu cu intarziere cu o reteta care sarbatoreste traditia romaneasca de a macelari porcul chiar cu cateva zile inainte de nasterea pruncului. Fara a mai pierde vremea printre paharele de bere, varza murata si ciolanul afumat, vom trece, draga cititorule, direct in desfasurarea actiunii, impreuna cu greselile de ortografie specifice bucatarului care a beut 5 beri si a tocat 2,5 kg de materie prima.

Despre ce e vorba? > varza murata facuta la cuptor cu ciolan afumat si pulpa de porc.
Cat dureaza? > 4-5 beri si 8-12 tigari.
E greu de facut? > depinde cand bei berea!
Ce e nevoie>

Lista de cumparaturi:

1 – 1,5 kg varza murata, din butoiul de pe hol, sta bine mersi la rece
2 cepe taiate solzisori, daca nu va place solzisori … ghinion
1 ardei rosu taiat la fel ca ceapa
1 ciolan afumat taiat jos de pe os, daca nu este ciolan e buna si sunca afumata
1 kg carne de porc cruda … pulpa, cotlet, cefa sau alte organe
condimente diverse dupa cum va reiesi din desfasurarea actiunii
4-5 beri reci, cateva tigari, o sotie adormita pentru a se putea fuma in casa.
alte chestii pe care probabil le-am uitat, va dati voi seama in timp ce cititi.

… si acum sa trecem la treaba!

Se scoate prima bere din frigider, se toarna in pahar, se bea cu pofta, se aprinde prima tigara!

 

IMG_20140308_220014[1]

la mine a fost Beks azi, pe motiv ca Tuborg sunt niste muisti si au scumpit six-packul de bere, becks era mai ieftin la butic.
Inainte de a incepe toata povestea asta, varza murata a stat 1 ora sau 2 … cui ii pasa?…in apa rece. (pe motiv ca era a dreq de sarata si i-am dat apa sa mai scot sarea din ea)
se ia varza, se stoarce bini bini di’ tat  si se taie fidelutza, sau cum se nimera. Se pune la fiert 30 de minute cu apa din belsug.

In timp ce fierbe varza, se curata cepa si ardeiul, se taie julien cam asa:

IMG_20140308_215957 IMG_20140308_220001

daca nu arata asa, nu iti fa griji … skip to next step

se goleste paharul de tuborg, in care este beks … si se pregateste carnea … taiata si ea feliute, amestecata bine cu:

– jumate lingurita sare,
– una lingurita piper,
– una lingurita patrunjel uscat tocat sau verde dar tot tocat,
– jumate lingurita cimbru,
– jumate lingurita tarhon,
– jumate lingurita chimen,
– una lingura ulei masline,
– trei linguri vin alb demisec.

Se mai aprinde o tigara si se umple paharul de Tuborg cu Beks … dupa care
– se caleste ceapa in ulei, cand ceapa este calita se arunca uleiul in chiuveta, se adauga ardeiul taiat bine si carnea condimentata, tot bine … se lasa 5 minute pe foc, pana cand carnea incepe sa se rumeneasca, dupa care se stropeste generos cu vin:

IMG_20140308_221957

se acopera si se lasa alte 5 minute.

dupa care se descopera si se lasa pana dispare tot vinul din cratita … si ramane doar uleiul …

intre timp …

se mai bea niste bere … se aprinde cam a 6-a tigara … se scoate varza de la fiert si se pune la scurs:

IMG_20140308_221825

cand dispare vinul din ceapa, ardei si carne … se ia de pe foc, se mai bea cu pofta niste bere si se amesteca toate cu tupeu, impreuna cu:

1 lingura condimente chinezesti de la lidl (v-am spart aici, sigur nu aveti asa ceva), jumate de lingura chili, o lingura boia dulce, 2 linguri bulion de casa … ar trebui sa arate cam asa:

IMG_20140308_223007

si condimentele sunt astea:

IMG_20140308_222931

iar berea pe care tocmai va pregatiti sa o beti este asta:

IMG_20140308_223740

ciolanul afumat taiat fideluta … care si el la fel ca varza a stat o ora in apa rece, se aseaza in tava cam asa:

IMG_20140308_223633

varza, carnea, arediul, ceapa si restul de condimente se pun la fiert inca 5-10 minute cam asa:

IMG_20140308_223512

dupa care se bea a 4-a bere, se adauga totul in tava peste ciolan … se acopera cu folie de aluminiu fara gauri … se lasa 10 minute la 220 grade in cuptor pe programul de parjoleala

IMG_20140308_223919

peste 10 minute sa da jos folia si se mai lasa inca 15 – 20 de minute pe acelasi program … timp in care se mai bea o bere si se mai fumeaza 2 tigari.

la final ar trebui sa va iasa chestia asta si sa aiba un gust divin (probabil din cauza celor 5 – 8 beri pe care le-ati baut deja):

IMG_20140308_231059

daca ce v-a iesit nu seamana deloc cu ce e mai sus in poza … este clar un motiv sa sarbatorim cu o bere … rece … evident.

Pofta buna!

PS: Daca cineva chiar are nelamuriri … astept comentarii!

PS2: Poze PE CARE le-am facut dar nu mai stiu unde trebuia sa le introduc in reteta:

IMG_20140308_220029 IMG_20140308_220014[1] IMG_20140308_221345 IMG_20140308_220451 IMG_20140308_222732 IMG_20140308_222751 IMG_20140308_220005

Advertisements

2 comments

  1. Andrada · · Reply

    Hmm…parcă nu ne uitam la cât costă berea. Doar zgracitii fac așa…alea alea. Poate te mai iei tu de Vică.

    1. … ce oameni … mie mi-a iesit o poveste de varza cu gust divin si lumea se ia de detalii … gen bere … si preturi … si Vica …
      Unde sunt felicitarile? Aplauzele? Premiile? Trofeul masterchef? Haters gonna hate !!! 😛 😛 😛
      Ca parca daca eu imi iau Beks in loc de Tuborg, pe motiv ca era cu 5 lei mai ieftin Beksu, Vica o sa fie mai putin zgarcit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: